Ο πλάτανος του Μεσοχωρίου

Ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά μνημεία της περιοχής μας είναι ο πλάτανος του Μεσοχωρίου που βρίσκεται έξω ακριβώς από την εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό μας. Το γιγάντιο αυτό δέντρο έχει περίμετρο κορμού 10,50 μέτρα και αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό αξιοθέατο του χωριού μας αφού η εντυπωσιακή του εικόνα προκαλεί αίσθηση στον κάθε επισκέπτη.

Και αν σήμερα ο πλάτανος αυτός αποτελεί απλώς ένα ακόμη «τουριστικό» στοιχείο του χωριού μας, ο ρόλος του δεν ήταν πάντα ο ίδιος. Το τεράστιο αυτό δέντρο έχει τη δική του ιστορία αφού υπήρξε μάρτυρας και ίσως να έπαιξε και αυτό κάποιο ρόλο σε πολλά και σημαντικά γεγονότα που εξελίχθηκαν αλλά και σε αποφάσεις που πάρθηκαν και επηρέασαν τη ζωή των παλιών Ντομπρίνοβιτων.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό στοιχείο στην κοινωνική υπόσταση του χωριού μας αφού εδώ ήταν το κέντρο του κυριολεκτικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, οι κάτοικοι του χωριού συνομιλούν με τον τότε πρωτοσύγκελο, παρουσία του Παπά-Γιάννη Μπουσδρούκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι κάτοικοι του χωριού συνομιλούν με τον τότε πρωτοσύγκελο, παρουσία του Παπά-Γιάννη Μπουσδρούκη.

Εδώ, σ’ αυτόν τον πλάτανο και κάτω από τον ίσκιο των πυκνών φυλλωμάτων του οι προγονοί μας συζητούσαν και έψαχναν τις λύσεις στα προβλήματα τους. Εδώ υπαίθρια γινόταν, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες τα συμβούλια και συζητιόταν κοινοτικά αλλά και εκκλησιαστικά θέματα. Στον χώρο αυτόν διαμάχες, προστριβές και παρεξηγήσεις, ιδιωτικές ή δημόσιες εκφραζόταν και γινόταν προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν για να συνεχίσουν οι κάτοικοι του Ντομπρίνοβου να ζουν όσο το δυνατό πιο αρμονικά.
Εδώ στο μεσοχώρι και γύρω από τον χοντρό κορμό του πλατάνου μας γινόταν και οι περισσότερες εκδηλώσεις του χωριού. Γάμοι, γλέντια, αποκριάτικες φωτιές αλλά και πανηγύρια. Χαρές και λύπες εδώ έβρισκαν τον κατάλληλο χώρο για να εκδηλωθούν.

Και πάλι εδώ, σ’ αυτό τον υπεραιωνόβιο γίγαντα, μικροί και μεγάλοι έβρισκαν ένα δροσερό καταφύγιο για να περάσουν κάποιες στιγμές χαλάρωσης και να ξεφύγουν λίγο από τη σκληρή καθημερινή ζωή τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements