Το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου

Το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό, σε απόσταση περίπου 500-600 μ. από το μεσοχώρι, πάνω στον παλιό «ημιονικό» δρόμο που οδηγεί προς την Λάιστα.
Πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση του μικρού αυτού ναού μας δίνει ο Νίκος Εξάρχου στο βιβλίο του «Το Ντομπρίνοβο».
Όπως μας πληροφορεί ο Βρυσοχωρίτης, που υπηρέτησε ως γραμματέας στο χωριό μας, το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου κτίσθηκε «περί το 1770 από τον μοναχό Βλάσιο, ως ιδιαίτερος τόπος προσκυνήματος και προσευχής».

 

Αν και ο μικρός αυτός ναός πριν λίγα χρόνια ανακαινίστηκε από την οικογένεια του συμπατριώτη μας Αθανασίου Τσολάκη και εξωτερικά φαίνεται να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το εσωτερικό του είναι τελείως κατεστραμμένο.
Και αυτό γιατί το εκκλησάκι το οποίο για αρκετά χρόνια βρισκόταν πάνω στα περάσματα των οικονομικών προσφύγων από την Αλβανία, τις νύχτες χρησιμοποιήθηκε από αυτούς ως κατάλυμα.
Δυστυχώς όμως ορισμένοι μετανάστες δε σεβάστηκαν τον χώρο και καταστρέψανε ότι υπήρχε εκεί και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη.

Αν και τα τελευταία χρόνια σχεδόν κανένας μετανάστης δεν διέρχεται από εκεί, παρόλα αυτά βλέπουμε ότι στο εσωτερικό του εξωκλησιού οι καταστροφές συνεχίζονται.
Οι τοίχοι του εξακολουθούν να γράφονται και όπως φαίνεται αυτό γίνεται πλέον από συμπατριώτες μας, που επισκέπτονται την περιοχή και τους καταρράκτες που βρίσκονται εκεί κοντά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements