Οι Αποκριές στο Ηλιοχώρι

Του Νίκου Εξάρχου

«Στο Ντομπρίνοβο, η πρώτη βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη, καθώς μας την έλεγε ο μακαρίτης Παπαγιάννης Μπουσδρούκης, επειδή σε παλαιότερα χρόνια κάποιος ανέβαινε σε υψηλό σημείο και «προσφωνούσε», δηλαδή διαλαλούσε, ότι αρχίζουν οι Απόκριες «και όποιος δεν είχε θρεφτάρι στο σπίτι του, ν’ αγοράσει.» «Προσφωνούμαι σοι πτωχέ, το σακκίν σου πώλησον, την εορτήν διάβησον.»
Την εβδομάδα αυτή αρχίζουν να σφάζουν τα σιτευτά αρνιά και με τον πρώτο μεζέ που θα φάγουν και με το πρώτο κρασί που θα πιούν, λένε: «Θεός σχωρέσει τις ψυχές.»


Το Σάββατο της Κρεατινής επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών και το νεκροταφείο κατακλύζονταν από μαύρο-φορεμένες γυναίκες και κορίτσια. Προσέρχονται ευλαβικά στους τάφους των νεκρών συγγενών, κρατώντας στα χέρια πιατέλες με κόλλυβα, στολισμένα με ζάχαρη και καρύδια.
Τα κόλλυβα εκείνα τα αποθέτουν ως προσφορά στους προσφιλείς των νεκρούς.

Καθαρή Δευτέρα
Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας υπήρχαν οι ξενύχτηδες, οι όποιοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία• κάτω απ’ εκεί ξεκινούσαν για επισκέψεις στα σπίτια με τα όργανα και με τρόφιμα της Σαρακοστής, «τουρσιά, λάχανο, ελιές, χαλβά» κ’ έτσι συνεχίζονταν το γλέντι ως το εσπέρας.
Οι περισσότερες νοικοκυρές όλα τα περισσεύματα της Κυριακής τα φύλαγαν μέχρι της επομένης Κυριακής, χωρίς να επιτρέπουν σε κανέναν να τα αγγίση και την Κυριακή τα διέθεταν μόνο στα μικρά παιδιά, διότι οι περισσότεροι νήστευαν.
Ο παλαιός καιρός της Αποκριάς ξαναζεί ευτυχώς και σήμερα στο χωριό με μεγαλύτερο κέφι και αυτό είναι μια παρηγοριά ότι αυτοί οι λίγοι άνθρωποι πού παρέμειναν στο χωριό κρατάνε τα παλιά ήθη και έθιμα, άλλα και όλοι εκείνοι πού βρίσκονται στα ξένα νοσταλγούν αυτές τις μέρες στο χωριό».

 

Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Ν. Έξαρχου «Το Ντομπρίνοβο»

Advertisements