Σοβαρές ζημιές στο «γεφύρι του Νασιώκα»

Σοβαρότατες είναι οι φθορές που έγιναν στο «γεφύρι του Νασιώκα» (Πούντε αλ Νασιώκα), που πλέον κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση.

Το γεφύρι που είναι κτισμένο πάνω στον «Κρυοπόταμο» και για δεκάδες χρόνια εξυπηρετούσε όλους όσους έφευγαν από το χωριό μας και πήγαιναν προς τα άλλα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου είτε προς τα Γιάννινα, τον χειμώνα που μας πέρασε υπέστη σοβαρότατες ζημιές, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν σύντομα αν δεν θέλουμε να δούμε στις μέρες μας άλλο ένα μνημείο του χωριού μας να καταστρέφεται.

Από την στιγμή που ο δρόμος του χωριού έπαψε πλέον να περνάει από εκεί, το γεφύρι ξεχάστηκε και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του (που ως τώρα πρέπει να πούμε ότι ήταν μπόλικη)!
Και αυτό γιατί αν και βρίσκεται κάτω απ’ ένα σημείο που κάθε χρόνο γίνονται πολλές κατολισθήσεις, στάθηκε πολύ τυχερό αφού οι βράχοι από τον αυτοκινητόδρομο που έριχναν τα μηχανήματα όταν τον καθάριζαν, όχι μόνο δεν έπεσαν πάνω του αλλά κατά κάποιον τρόπο λειτούργησαν προστατευτικά και παρετείναν τον χρόνο της ζωής του.

Τα ογκώδη αντικείμενα που έπεσαν άλλαξαν τη ροή του «Κρυοπόταμου» που πλέον δεν περνάει κάτω από το γεφύρι, αλλά δίπλα του.
Έτσι οι βάσεις του γεφυριού έμειναν ανέπαφες από το ορμητικό νερό και το ξεχασμένο γεφύρι κατάφερε ως τις μέρες μας να μείνει όρθιο.
Η καλή του τύχη όμως κάπου εδώ φαίνεται πως τελείωσε και πλέον το «γεφύρι του Νασιώκα» απειλείται με κατάρρευση.

Οι ζημιές είναι σοβαρές, ο κίνδυνος αφανισμού του άμεσος και γι΄ αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας για την σωτηρία του.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Advertisements