Δεκαπενταύγουστος στο Ηλιοχώρι

Ο Αύγουστος και ειδικότερα οι μέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι για τα χωριά μας μια μεγάλη ανάσα ζωής. Ο κόσμος συνηθίζει αυτόν τον μήνα να παίρνει την άδεια από τη δουλειά του και να  γυρίζει πίσω στον τόπο του. Τα σπίτια ξανανοίγουν και τα χωριά μας αρχίζουν να θυμίζουν κάτι από το σπουδαίο παρελθόν τους. Οι δρόμοι και τα καλντερίμια γεμίζουν από κόσμο που πηγαινοέρχεται και οι παιδικές φωνές δίνουν στον ερειπωμένο τόπο μας μια άλλη εικόνα. Οι παππούδες βλέποντας τα εγγόνια τους να παίζουν, ξανανιώνουν και αυτοί και παίρνουν κουράγιο για τις μοναχικές μέρες του χειμώνα. Ακόμη και τα πιο μικρά χωριά του Ζαγορίου αυτές τις μέρες ζωντανεύουν.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στο χωριό μας, αφού Ηλιοχωρίτες και Ηλιοχωρίτισες από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού επέστρεψαν για να περάσουν μερικές μέρες μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους τους. Το Ηλιοχώρι αυτές τις μέρες ξανάγινε… Ντομπρίνοβο. Γέμισε από κόσμο…

Συγχωριανοί και σγυχωριανές μας από τα Φάρσαλα, το Βόλο, τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Πρέβεζα, δώσανε και φέτος το παρόν στο Ηλιοχώρι. Άλλοι μας ήρθαν από πιο μακριά, από το εξωτερικό. Τις μέρες αυτές μας επισκέφτηκαν Ηλιοχωρίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Αυστρία, το Βέλγιο και την Αγγλία.

Ξαναείδαμε λοιπόν συγγενείς και φίλους που είχαμε χρόνια να βρεθούμε. Ξανασυναντηθήκαμε και με αυτούς που αν και ζουν μακριά από το χωριό, επιστρέφουν συχνότατα στο Ηλιοχώρι. Γνωριστήκαμε όμως, για πρώτη φορά φέτος και με μερικούς νέους φίλους. Με πολλούς ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, σχεδιάσαμε πράγματα, πίνοντας το τσιπουρακί μας είτε στο καφενείο του χωριού, είτε στις αυλές των σπιτιών των πάντα φιλόξενων Ντομπρινοβιτών.

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου ανοίξαμε την εκκλησία της Παναγίας και η λειτουργία ξανάγινε εκεί, παρουσία πολλών συγχωριανών μας. Διοργανώσαμε εκδρομές στους καταρράκτες και φυσικά έγιναν επισκέψεις και στα γειτονικά χωριά που πανηγύριζαν. Την ευχάριστη έκπληξη όμως των ημερών, μας την επιφύλαξε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας. Θερινές υπαίθριες προβολές ταινιών στη αυλή του μαγαζιού!! Μια μοναδική βραδιά για όλους όσους παραβρεθήκαμε.

Το σίγουρο είναι ότι τις μέρες αυτές όλοι μας περάσαμε καλά στο χωριό μας. Δυστυχώς όμως οι διακοπές πέρασαν γρήγορα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ωραία πράγματα. Και αν η επιστροφή στην καθημερινότητα μάλλον δεν μας ενθουσιάζει, οι αναμνήσεις αυτών των ημερών μας δυναμώνουν.

Ευχές όλων μας για συχνότερα ανταμώματα στο χωριό μας και κάθε φορά να επιστρέφουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι και συγχωριανοί μας.

 

Advertisements