Νύχτα μαγείας στο Ηλιοχώρι

Το βράδυ στις 16/8/2011 η αυλή του μαγαζιού του χωριού μας άλλαξε όψη. Καρέκλες τοποθετήθηκαν, ηχεία στήθηκαν, πανιά τεντώθηκαν και μηχανές προβολής άναψαν. Ένας μικρός θερινός κινηματογράφος ξεπήδησε από το πουθενά.


Σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν και οι πρώτοι συγχωριανοί, αργότερα και άλλοι καθώς και αρκετοί φίλοι από το Βρυσοχώρι και ξαφνικά η πλατεία γέμισε. Κι αν απογευματινή βροχή (μετά από 2 μήνη ξηρασία!!) μας προβλημάτισε αφού κρύωσε αρκετά την ατμόσφαιρα, γρήγορα τα πράγματα άλλαξαν. Ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού δεν αποθαρρύνθηκαν και ήρθαν στην εκδήλωση.
Όλα πήγαν καλά και εξελίχθηκαν όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί από τον πρόεδρο και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού μας, που ήταν οι οργανωτές αυτής της μοναδικής βραδιάς. Ο Στέργιος Τσολάκης πρόεδρος του συλλόγου μας έψαξε και βρήκε δυο ταινίες που το θέμα με το οποίο καταπιάνονται αφορά το χωριό μας και τη περιοχή του. Επίσης και στις δυο είδαμε να εμφανίζονται και συγχωριανοί μας.
Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ήταν το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουρμουζά «Αρκούδα – Ένα ζώο εξαφανίζεται στην ελληνική πανίδα» (διάρκειας 42΄,44΄΄΄). Μια παραγωγή που είχε προβληθεί παλιότερα στην ΕΡΤ και μεταξύ άλλων κατέθεταν τις απόψεις τους και οι συγχωριανοί μας Νίκος Παπανικολάου και Γιώργος Πελεκούδας.
Η δεύτερη ταινία ήταν η μεταφορά στην οθόνη του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου», από τη σκηνοθέτη Μέμη Σπυράτου. Τμήμα της ταινίας είχε γυριστεί στο χωριό μας στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και σε δεύτερο ρόλο εμφανιζόταν ο συγχωρεμένος πλέον συγχωριανός μας Γιάννης Κοντογιάννης. Σύντομα «περάσματα» όμως από την ταινία έκαναν και άλλοι Ντομπρινοβίτες. Η ταινία μικρού μήκους (60΄ διάρκειας) προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1990 αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού την είδαν για πρώτη φορά τώρα.
Προς το τέλος της εκδήλωσης ο σύλλογος μας επιφύλασσε και μια άλλη έκπληξη. Βράβευσε για την προσφορά τους στο χωριό, τους συγχωριανούς μας: Δημήτρη Πολύζο, Γιώργο Ζαμπάκο και Νίκο Κονοσπύρη. Βραβείο είχε προγραμματιστεί να δοθεί και στον μπαρμπά Τάσο Παπανικολάου αλλά δυστυχώς τα γεγονότα τους πρόλαβαν. Όπως είναι γνωστό ο μπαρμπά Τάσος δεν είναι πλέον μαζί μας αφού πριν από περίπου 1 ½ μήνα απεβίωσε. Ήταν ένας άνθρωπος που πρόσφερε πολλά, σε όλους τους τομείς στο χωριό μας και η απουσία του είναι αισθητή, όπως και η παρακαταθήκη που αφήνει σ’ όλους μας ιδιαίτερα βαριά. Έτσι το αναμνηστικό μετάλλιο παρέλαβε ο γιος του, Ηλίας. Ιδιαίτερη όμως αναφορά έγινε και στη ποίηση του συγχωριανού μας Σπύρου Κωνσταντινίδη. Η πολύ όμορφη βραδιά έκλεισε με μια σύντομη συζήτηση, αφορμή της οποίας ήταν η ταινία της Σπυράτου, στην οποία συμμετείχε και η κυρία Ευτυχία Οικονόμου από το Βρυσοχώρι.
Παρουσιαστές της ωραίας αυτής εκδήλωσης ήταν οι συγχωριανοί μας Στέργιος Τσολάκης και η Μελίνα Πολύζου.
Όλοι όσοι σταθήκαμε τυχεροί και τη βραδιά εκείνη βρεθήκαμε στο Ηλιοχώρι απολαύσαμε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, εντελώς διαφορετική από ότι είχαμε δει ως τώρα να γίνεται στο χωριό μας.
Ελπίζουμε με τη βοήθεια όλων μας ο σύλλογος να συνεχίσει να μας προσφέρει και άλλες τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις. Τελειώνοντας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους εργάστηκαν ή βοήθησαν στο να γίνει πράξη αυτή η βραδιά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Advertisements