Μια βόλτα στα έργα στους καταρράκτες

Τις τελευταίες μέρες το συνεργείο που δουλεύει στο χωριό μας επέστρεψε και τα έργα στους καταρράκτες ξανάρχισαν. Ο ρυθμός εντατικοποιήθηκε και οι εργασίες προχώρησαν αρκετά. Μάλιστα στη «Μπάλτα ντι στρίγκα» τα έργα έχουν πλέον ολοκληρωθεί….

Εκεί τα «ανοίγματα» που δημιουργήθηκαν, οι εξέδρες που κατασκευάστηκαν αλλά και τα μονοπάτια που χαραχτήκαν δίνουν μια άλλη διάσταση στη περιοχή, την αναδεικνύουν και την καθιστούν μια από τις ομορφότερες περιοχές στο Ζαγόρι. Μάλιστα χάρη στα κιγκλιδώματα και στα σκαλιά που κατασκευάστηκαν η περιοχή γίνεται εύκολα προσβάσιμη από όλους. Γιατί μέχρι φέτος ορισμένοι που έφταναν στη περιοχή δασκαλευόταν να διανύσουν το τελευταίο τμήμα της και κάποιοι από αυτούς έβλεπαν τους καταρράκτες από απόσταση. Επίσης στο πιο δύσβατο σημείο της διαδρομής, στο πιο ανηφορικό της τμήμα, δημιουργήθηκαν πλακόστρωτα σκαλοπάτια διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους επισκέπτες.

Τα έργα που γίνονται τώρα επικεντρώνονται στη λιθόστρωση του μονοπατιού και στη κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης. Το μονοπάτι που κατασκευάζεται, από τους καταρράκτες προς το χωριό. προχώρησε αρκετά και έφτασε σχεδόν ως το γεφύρι του Πέτσου. Βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν στο έδαφος της περιοχής και που σε αρκετά σημεία δημιουργούν κατολισθήσεις, με τις πρώτες βροχές ξανάκαναν την εμφάνιση τους. Εκεί που πέρσι είχε «πέσει η πλαγιά» και το μονοπάτι είχε μπαζωθεί και φέτος στο καινούργιο λιθόστρωτο πλέον πέρασμα ξανάπεσαν χώματα. Γι’ αυτό και σε μεγάλα τμήματα της διαδρομής κατασκευάζονται από την ανάδοχη εταιρία τοιχία αντιστήριξης. Παράλληλα σε πολλά σημεία του μονοπατιού ανοίχτηκαν αυλάκια για να μαζέψουν τα νερά και να τα βγάλουν εκτός της διαδρομής. Σε ένα σημείο, που το έδαφος φαίνεται σαθρό, στο μέσο περίπου της διαδρομής από τον Άγιο Θανάση ως τους καταρράκτες, εκεί, η κατασκευή της λιθόστρωσης για λίγα μέτρα σταμάτησε. Πιθανότατα το τμήμα αυτό θα μείνει φέτος ως έχει για να δουν πως θα «συμπεριφερθεί» και του χρόνου θα γίνουν οι κατάλληλες εργασίες.

Δείτε φωτογραφίες από τους καταρράκτες και φυσικά από τη πρόοδο των έργων:

 

Advertisements