Χριστουγεννιάτικες εικόνες από το χωριό μας

Χριστούγεννα στα άσπρα κάναμε φέτος στο Ηλιοχώρι αφού ο χιονιάς που έκανε την εμφάνιση του λίγες μέρες πριν τις γιορτές, έντυσε στα κάτασπρα όλο το Ζαγόρι. Το χιόνι που έπεσε στο χωριό μας ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά και παρόλο που οι υπόλοιπες μέρες ήταν και είναι ηλιόλουστες, το χιόνι δεν λέει να φύγει. Άλλωστε είναι γνωστό πως τα χιόνια του Δεκεμβρίου δύσκολα φεύγουν.

xristougenniatikes_eikones11

Παρόλα αυτά οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι και έτσι όσοι επιθυμούσαν να επισκεφτούν αυτές τις μέρες τα χωριά της περιοχής μας, μπόρεσαν να κινηθούν με απόλυτη ασφάλεια. Τα συνεργεία έδωσαν πολύωρες μάχες και κατάφεραν να κρατήσουν το δρόμο ανοικτό και καθαρό. Θα πρέπει να εξάρουμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του συγχωριανού μας Ηλία Γιαννακού που χρόνια τώρα εργάζεται φιλότιμα, παλικαρίσια και πολύ αποτελεσματικά, κρατώντας τον δρόμο του χωριού μας πάντα ανοικτό.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που παρουσιάστηκαν στη περιοχή μας, λύθηκαν πριν τα Χριστούγεννα και έτσι τις ημέρες αυτές όλα κύλησαν ομαλά. Η μοναδική δυσκολία στο χωριό μας ήταν ο παγετός που έπεφτε τις βραδινές ώρες και εξαιτίας του οι δρόμοι μέσα στο χωριό γινόταν αρκετά επικίνδυνοι. Αυτό απέτρεψε πολλούς συγχωριανούς μας (τους μεγαλύτερους κυρίως σε ηλικία) να μετακινούνται μέσα στο χωριό.

Στο Ηλιοχώρι την ημέρα των Χριστουγέννων βρεθήκαμε 31 Ντομπρινοβίτες και Ντομπρινοβίτισες. «Εκκλησία» φέτος δεν είχαμε αφού ο παπά Βασίλης λειτούργησε στο Βρυσοχώρι και σε εμάς θα έρθει τη πρωτοχρονιά. Φυσικά το καφενείο του χωριού μας ήταν ο κύριος τόπος συνάντησης μας. Κρασάκι και τσίπουρο συνοδευόμενα με τους νόστιμους μεζέδες του Ηλία και της Έφης και ατέλειωτη όρεξη για κουβέντες…. Ότι καλύτερο….

Και οι ηλιόλουστες μέρες του Δεκεμβρίου ήταν ένα απρόσμενο δώρο. Σπάνια συναντά κανείς χιόνι με τέτοια λιακάδα. Μια καλή ευκαιρία για βόλτες στα χιονισμένα δάση του χωριού μας. Απαραίτητη και μια επίσκεψη στη κατάλευκη «μπάλτα ντι Στρίγκα» και στους καταρράκτες της.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements