Μια Ντομπρινοβίτικη βραδιά στα Φάρσαλα

Την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 18.30 το απόγευμα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιοχωρίου «ΤΟ ΝΟΜΠΡΙΝΟΒΟ» κινηματογραφική – φιλολογική βραδιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αίγλη Παλλάς», που βρίσκεται στην πλατεία των Φαρσάλων και εκεί προβλήθηκαν το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουρμουζά «Αρκούδα ένα ζώο εξαφανίζεται στην Ελληνική πανίδα» και η ταινία της Μέμης Σπυράτου «Η τελευταία Αρκούδα του Πίνδου».

Την έναρξη της κινηματογραφικής – φιλολογικής εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων κυρία Βούλα Σούλη, που κατάγεται από τους Κήπους Ζαγορίου. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας κύριος Στέργιος Τσολάκης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε:

«Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιοχωρίου «ΤΟ ΝΤΟΜΠΡΙΝΟΒΟ» σας καλωσορίζω στην αποψινή κινηματογραφική -φιλολογική βραδιά. Όπως η αρχαία Ρώμη με την Κων/λη για τον Χριστιανισμό, η Αθήνα με την Θεσ/κη για την πατρίδα μας, έτσι και τα Φάρσαλα με το Ηλιοχώρι Ζαγορίου (Ντομπρίνοβο από δω και πέρα), αποτελούν το ίδιο δίπολο εδώ και 130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, για πολλούς από εμάς που στα Φάρσαλα ήμασταν και είμαστε ΟΙ ΖΑΓΟΡΗΣΙΟΙ».

Στη συνέχεα έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ. Ακολούθως η συγχωριανή μας κυρία Ντίνα Μπαράκου αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, στο μυθιστόρημα του οποίου βασίστηκε η ιστορία της ταινίας της Μέμης Σπυράτου. Μετά την προβολή της ταινίας, ο κ. Στέργιος Τσολάκης και η κα. Ντίνα Μπαράκου διάβασαν αποσπάσματα του μυθιστορήματος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του συλλόγου μας μίλησε για την ιστορία του χωριού μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την περίοδο 1945-1949, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στον εμφύλιο που ακολουθεί που είναι ο χειρότερος πόλεμος, παρ’ ότι το χωριό μας και η Ήπειρος βρίσκεται μέσα στην καρδιά της φωτιάς, μαζί με την Δυτική Μακεδονία, δεν υπάρχουν θύματα ούτε από τους μεν ούτε από τους δε και αυτό μας κάνει υπερήφανους εμάς τους νεώτερους και τα παιδιά μας. Εδώ θα κάμω μία παρένθεση.

Κατοίκους Φαρσάλων έχουμε δύο συγχωριανούς μας θύματα του εμφυλίου σπαραγμού που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

α) Ο Γιάννης Παρπόδης σκοτώθηκε εδώ στα Φάρσαλα.

β) Ο Γιάννης Τσούλης  σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις στο Βουνό.

Επίσης έχουμε και θύματα στρατευμένα παιδιά μας σε καιρό ειρήνης.

α) Ο Στρατιώτης Νασιώκας Αθανάσιος, πνίγηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1968 εν ώρα υπηρεσίας.

β) Ο Κελευστής Βασίλης Μαυρογιώργος, από μητέρα Ντομπρινοβίτισα που το 1996 χάθηκε μαζί με την τορπιλάκατο «ΚΩΣΤΑΚΟΣ».

Η αποψινή βραδιά εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιοχωρίου αφιερώνεται στην μνήμη όλων αυτών.

Αιωνία αυτών η μνήμη».

Και κλείνοντας την εκδήλωση είπε:

«Από το 1975 και μετά υπάρχει μία ανάπτυξη και ο επερχόμενος 21ος αιώνας έρχεται με καλά σημάδια για την (Νέα Άνοιξη ) του Ζαγορίου – Ηλιοχωρίου που ακούει στο όνομα Τουρισμός – Οικολογία – Παράδοση».

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την όμορφη αυτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Φάρσαλα και προβάλλει το χωριό μας, παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό θεατές. Ανάμεσα τους και πολλοί Ντομπρινοβίτες, έχοντας φυσικά έντονα τα σημάδια της συγκίνησης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements