Υδρόμετρα στα χωριά μας;

Το κείμενο που αναδημοσιεύεται είναι γραμμένο από τον Θύμιο Πουποβίνη και αφορά τα όσα διεξήχθησαν σε συνεδρίαση του Δήμου Ζαγορίου για τη τοποθέτηση υδρομέτρων στα χωριά μας.

Δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας «τα Νέα του Βρυσοχωρίου», που εκδίδει ο «Μορφωτικός Ορειβατικός Σύλλογος Βρυσοχωρίου» και μας αφορά.

«Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Πέραν των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το υπ’ αριθμ……θέμα αναφέρονταν στην ψήφιση κανονισμού ύδρευσης του Δήμου.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εισηγήθηκε το θέμα και ακολούθησε διαλογική συζήτηση «πάνω από δύο ώρες επί του θέματος», με τοποθετήσεις και αντεγκλήσεις Δημοτικών Συμβούλων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων – Συλλόγων και παρευρισκομένων συνδημοτών.
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση και οι αρμόδιοι φορείς τοπικών κοινοτήτων αντέδρασαν έντονα και ειδικά στο άρθρο του κανονισμού που αναφέρεται στην τοποθέτηση υδρομέτρων σε τοπικές κοινότητες που δεν διαθέτουν υδρόμετρα, πλην όμως έχουν άφθονο νερό φυσικής ροής, χωρίς προβλήματα λειψυδρίας και πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (παγετός κ.λ.π.).
Παρά τις έντονες αντιδράσεις ο κ. Δήμαρχος και διάφοροι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του με εμμονή και αστήριχτες προτάσεις επέμειναν στο άρθρο και τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και θα τοποθετηθούν υδρόμετρα.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και, ο πρόεδρος του ΜΟΣ. Υπέβαλαν τις προτάσεις τους και διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθ’ όσον το Βρυσοχώρι διαθέτει άφθονο νερό, που καταλήγει σε κεντρικά ρέματα χωρίς να εξυπηρετεί κανένα σκοπό και πολύ άσχημες το χειμώνα καιρικές συνθήκες.
Σε ερώτηση του προέδρου του ΜΟΣ σε Δημοτικό Σύμβουλο της συμπολίτευσης γιατί τόση εμμονή για την τοποθέτηση υδρομέτρων η απάντηση ήταν: «Γιατί εγώ να έχω υδρόμετρο και να πληρώνω έξτρα νερό και εσείς μόνο το πάγιο».
Μια απάντηση απαράδεκτη από το Δημοτικό Σύμβουλο που διοικεί σήμερα το δήμο μας (υπ’ όψιν ότι ο δημοτικός σύμβουλος κατάγεται από χωριό που η ύδρευση γίνεται από γεωτρήσεις επιβαρύνοντας το δήμο με διάφορα έξοδα (αντλιοστάσια, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ).
Ρωτάμε και θέλουμε κάποια απάντηση από τον κ. Δήμαρχο, διότι πέραν του Βρυσοχωρίου το θέμα απασχολεί όλες τις κοινότητες που δεν διαθέτουν υδρόμετρα, έχουν άφθονο νερό φυσικής ροής, δεν παρουσιάζουν πρόβλημα λειψυδρίας, άσχημες καιρικές συνθήκες, είναι απομακρυσμένα και δεν έχουν έντονη τουριστική ανάπτυξη όπως άλλα χωριά:
– Σε τι θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους των χωριών που έχουν έλλειψη νερού και αυξημένη τουριστική κίνηση τοποθετώντας σε ένα χρόνο υδρόμετρα σε χωριά με άφθονο νερό;
– Αναφερθήκατε για ενιαία πολιτική του δήμου, ΣΩΣΤΑ.
Όμως ο δήμος Ιωαννιτών εφαρμόζει διαφορετικό τιμολόγιο ύδρευσης στους δήμους που συγχωνεύτηκαν με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εσείς γιατί; Μπορείτε να διαθέσετε π.χ. αποχιονιστικά μηχανήματα σε κάθε χωριό ώστε να γίνεται συγχρόνως η διάνοιξη όπως γίνεται στα πεδινά χωριά και σε κεντρικές αρτηρίες; Ασφαλώς ΟΧΙ.
– Μπορείτε να αυξήσετε την τουριστική κίνηση σε όλα τα χωριά; Ασφαλώς ΟΧΙ.
Επομένως δεν συζητάμε για ενιαία πολιτική στο δήμο, υπάρχουν ιδιομορφίες και πρέπει να τις λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν.
Μέχρι σήμερα ισχύει ένα πάγιο τιμολόγιο σε όλα τα χωριά. Απλά αυξήστε το πάγιο.
Αναφερθήκατε κατά κόρον ότι τα υδρόμετρα θα τοποθετηθούν, όμως δεν θα λειτουργήσουν. Προς τι τότε κ. Δήμαρχε τόση βιασύνη και επιμονή στην τοποθέτηση υδρομέτρων με μια δαπάνη αρκετά σοβαρή τη στιγμή που ο Δήμος και η χώρα μας περνά μια οικονομική κρίση πρωτόγνωρη και ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες, όταν ο δήμος δεν διαθέτει ούτε ευρώ για κάποιο έργο;
(Μια μικρή βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού μας κράτησε δύο μήνες και τελικά η αποκατάσταση του λιθόστρωτου έγινε με χρήματα άλλων και όχι του Δήμου).
Μήπως τοποθετώντας υδρόμετρα λειτουργήσουν (όπως διαδίδεται) δύο μήνες το καλοκαίρι (Ιούλιο -Αύγουστο) στερώντας από τους λίγους εναπομείναντες ηλικιωμένους στα χωριά μας το φασολάκι και την πατάτα που σήμερα με την μείωση των συντάξεων έχουν τόση ανάγκη και το νερό άχρηστο πλέον να ρέει προς τον Αώο;
κ. Δήμαρχε, μαζί με τον υπογράφοντα όταν ήσασταν πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ζαγορίου επισκεφθήκαμε διάφορες πηγές του χωριού που το νερό δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό για μεταφορά τους σε χωριά που έχουν έλλειψη νερού.
Σήμερα ο ίδιος πραγματοποιείτε μελέτη για τα ρέματα της Αγίας Τριάδος.
Το Βρυσοχώρι σας το παραδίδει απλόχερα και είθε να πραγματοποιήσετε αυτό το μεγάλο έργο για να εξυπηρετήσει όλους τους συνδημότες μας που στερούνται αυτού του πολύτιμου αγαθού.
Δυστυχώς ο θεός αυτό μας έδωσε και τη φύση. Άλλοι καρπούνται άλλα αγαθά (τουρισμός κοντά στα Γιάννενα κ.λ.π.).

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΟΥΠΟΒΙΝΗΣ Πρόεδρος ΜΟΣ».

Advertisements