Πάσχα με χειμωνιάτικο καιρό

Με κυρίαρχο στοιχείο τον χειμωνιάτικο καιρό, που θύμιζε περισσότερο Χριστούγεννα, περάσαμε το φετινό Πάσχα στο Ηλιοχώρι. Σε πολλούς από εμάς έφερε στο νου ένα Πάσχα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν και ψήσαμε το αρνί σ’ ένα κατάλευκο τοπίο.Φέτος αν και δεν είχαμε χιόνια την ημέρα του Πάσχα μέσα στο χωριό, το κρύο και η βροχή θύμιζαν χειμωνιάτικες μέρες.

Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες μέρες στην Ήπειρο (και όχι μόνο) ο καιρός ήταν άσχημος. Μάλιστα στις αρχές της Μεγάλης εβδομάδας χιόνισε στο κεντρικό Ζαγόρι, ακόμη και μέσα στα χωριά. Έτσι η θερμοκρασία στη περιοχή έπεσε αισθητά.

Την Μεγάλη Παρασκευή αρχικά ο καιρός ήταν βροχερός. Τις απογευματινές ώρες όμως η βροχή σταμάτησε και έτσι η περιφορά του επιταφίου από τους 27 συχωριανούς (και επισκέπτες) έγινε με σχετικά καλές συνθήκες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η βροχή ξανάρχισε και μάλιστα με πολύ έντονους ρυθμούς. Ξέσπασε καταιγίδα που συνέχισε να πέφτει αμείωτα για περισσότερο από 24 ώρες, Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν το «Χριστός Ανέστη» να ειπωθεί εντός της εκκλησίας. Κανείς μας δεν θυμόταν να ξανάγινε αυτό, αφού κάποιες χρονιές που έβρεχε πηγαίναμε στο προστώο του ναού. Φέτος όμως η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους ανέμους που φυσούσαν μας ανάγκασαν να μείνουμε μέσα στην εκκλησία. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αυτή τη φορά η λειτουργία της Αναστάσεως στο χωριό μας έγινε νωρίτερα, και ο παπά Βασίλης είπε το «Χριστός Ανέστη» στις 23.00 μμ.

Το πρωί της Κυριακής οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν σημαντικά και αν και υπήρχαν διαστήματα βροχής, ο καιρός σε τίποτα δε θύμιζε αυτόν της προηγούμενης ημέρας. Έτσι αρκετοί συγχωριανοί μας τήρησαν το έθιμο των ημερών και έβαλαν τις σούβλες, λαμβάνοντας πάντα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι άλλοι αρκεστήκαμε σε ψήσιμο τους φούρνους και τα τζάκια.

Οι Ηλιοχωρίτες που φέτος ανταμωθήκαμε στο χωριό, ήμασταν αισθητά λιγότεροι σε σχέση με ότι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Την ημέρα του Πάσχα υπολογίζω ότι βρεθήκαμε στο χωριό 50 ως 55 συγχωριανοί και φίλοι επισκέπτες.

Advertisements