Η ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων και το μέλλον του χωριού μας

Του Αντώνη Γίτσα

Συχνά με φέρνει ο δρόμος σε μια γωνιά της Αυστρίας κοντά στο Σάλτσμπουργκ, η οποία μοιάζει αρκετά – τουλάχιστον ως προς τη βλάστηση – με το Ηλιοχώρι.
Οι ασχολίες των κατοίκων ποικίλουν, από κτηνοτροφία μέχρι εργασία στις μεγάλες κοντινές πόλεις αλλά ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις (π.χ. υπάρχει εκεί μια μεγάλη εγκατάσταση της Sony).

Οι όμορφες και πεντακάθαρες λίμνες της περιοχής σε συνδυασμό με τα ψηλά βουνά και τις πράσινες κοιλάδες προσελκύουν όλο το χρόνο πολύ κόσμο για πεζοπορία, σκι, κολύμπι, ποδήλατο, ορειβασία κλπ.
Πάντως εκείνο που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με το φυσικό περιβάλλον. Δυσκολεύεσαι να διακρίνεις το «γαζί» μεταξύ τεχνητού και φυσικού, καθημερινότητας του ντόπιου και του επισκέπτη, παραδοσιακής και σύγχρονης αισθητικής.
Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή δείχνει πρακτική και ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων και ενέργειας.
Νομίζω ότι και στο δικό μας χωριό αρκετά από τα παραπάνω τα έχουμε πετύχει, και είμαστε σε καλό δρόμο για ακόμα περισσότερα!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements