Οίκος Tσιουλάκη στο Hλιοχώρι

Στο Ηλιοχώρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετέθη ο θεμέλιος λίθος στο οικόπεδο ιδιοκτησίας ΤΣΙΟΥΛΑΚΗ για την ανοικοδόμηση οικίας από τον Στέργιο και Μαρία Τσολάκη που κατοικούν μόνιμα στα Φάρσαλα.

Κατ’ αρχήν έγινε αγιασμός από τον Π. Γεώργιο και ακολούθως ετελέσθη το πατροπαράδοτο έθιμο της σφαγής του πετεινού στα θεμέλια της υπό ανέγερση οικοδομής, παρουσία πλήθους συγχωριανών και φίλων από το Βρυσοχώρι.
Μετά το πέρας της τελετής σ’ όλους τους παρευρισκόμενους παρετέθη κέρασμα στο καφενείο του χωριού από τους νέους ιδιοκτήτες Στέργιο και Μαρία Τσολάκη.
Το ιστορικό στο βάθος του χρόνου της υπό ανοικοδόμηση κατοικίας έχει ως εξής:
Το πρώτο σπίτι στο συγκεκριμένο οικόπεδο κτίσθηκε περί το έτος 1740 από τον Γιάννη Πέτσιο, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν το Ζαγόρι έχαιρε σχετικής αυτονομίας και των «Ελλήνων οι Κοινότητες φθάναν σ’ άλλους Γαλαξίες».

Από το σπίτι πέρασε ο κοσμοκαλόγερος Κοσμάς ο Αιτωλός, φιλοξενήθηκε ένα βράδυ μετά το κήρυγμα του στο Μεσοχώρι και άφησε το τριμμένο του παπούτσι που διεσώζετο για πολλά χρόνια.
Ο παππούς μου Γιάννης Τσιουλάκης μουχτάρης στο χωριό, είχε έξι παιδιά, δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο πατέρας μου Θανάσης έφυγε από το χωριό για να σπουδάσει και το σπίτι το κράτησε ο θείος μου Γιώργος. Με το κάψιμο του χωρίου το 1943 από τους Γερμανούς ο ξάδελφος μου Κώστας έσβησε την φωτιά που δεν πρόλαβε να εξαπλωθεί αλλά στις 28 Ιουλίου το 1948 το σπίτι επυρπολήθηκε από τα τότε κυβερνητικά στρατεύματα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου.
Σήμερα, παραχωρήθηκε το οικόπεδο σ’ εμένα από τα ξαδέρφια μου Κώστα, Θανάση, Σύρμω και Χρυσούλα τα οποία ευχαριστώ, για την ανοικοδόμηση του παλαιού σπιτιού, του οποίου ευρέθησαν τα θεμέλια καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Ο Στέργιος και η Μαρία Τσολάκη θα βάλουν όλο το μεράκι τους για να το κάνουν καλύτερο από πρώτα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία Στέργιος Τσολόκης (Ντομπρινοβίτης)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «τα νέα του Βρυσοχωρίου», (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2005)

 

Advertisements