Οι Ζαγορίσιοι της Λάρισας έχασαν το «στέκι» τους

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «το Ζαγόρι μας», στις αρχές τους 1998 και λίγο μετά τη συνταξιοδότηση του συγχωριανού μας Θανάση Καφέτσου.
Δυστυχώς στο απόκομμα που έχω δεν φαίνεται ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου και γι΄ αυτό δε γράφεται το όνομα του.

«Ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό κατάστημα… Ήταν «στέκι»… Ήταν ο συνδετικός κρίκος των Ηπειρωτών της Λάρισας με την ιδιαίτερη πατρίδα και ειδικά το γραφικό Ζαγόρι… Ήταν για 70 χρόνια το παράδειγμα μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ εμπόρου και καταναλωτή…

Ήταν ένα τμήμα της ιστορίας της Λάρισας που δεν υπάρχει πια… Πρόκειται για το γνωστό σε όλη την «παλιά» Λάρισα κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων «Η ΗΠΕΙΡΟΣ» του Ηπειρώτη την καταγωγή Θανάση Καφέτσου από το χωριό Ηλιοχώρι (Ντομπρίνοβο) Ζαγορίου Ιωαννίνων, που λειτούργησε στην οδό 23ης Οκτωβρίου αριθ. 33 στη Λάρισα, από το έτος 1925, που αυτές τις ημέρες, στο τέλος του χρόνου, έκλεισε για πάντα, λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη. Ιδρυτής του καταστήματος αυτού υπήρξε ο Αντώνης Αθαν. Καφέτσος, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη Αθανασίου Καφέτσου, που εγκαταλείποντας την πατρίδα του, το Ζαγόρι της Ηπείρου, για αναζήτηση καλύτερης τύχης, εγκαταστάθηκε στη Λάρισα το έτος 1925. Εργατικός, φιλότιμος και δραστήριος άνθρωπος, εγκαταστάθηκε εκείνη την εποχή αρχικά μόνος του και αργότερα μετέφερε και την οικογένεια του στη Λάρισα οριστικά, όπου συνέχισε τις εργασίες του καταστήματος μαζί με το γιο του Θανάση.
Χάρις στην εργατικότητα, την ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια που επέδειξαν στην οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και στην υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών του καταστήματος, σύντομα απέκτησαν τη συμπάθεια του καταναλωτικού κοινού της Λάρισας, με αποτέλεσμα να καταστεί το μαγαζί τους ένα από τα καλύτερα και γνωστότερα στην αγορά της Λάρισας, που διέθετε τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Μετά το θάνατο του πατέρα το έτος 1968, συνεχίστηκε η λειτουργία του καταστήματος από το γιο του Θανάση Καφέτσο.

Ο Θανάσης Καφέτσος, που γεννήθηκε στο χωριό Ηλιοχώρι Ζαγορίου Ιωαννίνων και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του στην Ήπειρο, νοσταλγός του παραδοσιακού τρόπου ζωής του τόπο της καταγωγής του, χαρακτήρας απλός και ανυπόκριτος, έχοντας το χάρισμα να ι δίνει πάντα, χωρίς να παίρνει, να χαμογελά σ’ όλους τους γνωστούς, φίλους, πελάτες και μη και να μη δείχνει ποτέ άκε-φος για τα τυχόν δικά του προβλήματα, άφησε εποχή στη Λάρισα όλα αυτά τα χρόνια που λεπούργησε το κατάστημα του. Παράλληλα, λόγω των σχέσεων και γνωριμιών και γνωριμιών που διατηρούσε με πολύ κόσμο, το κατάστημα αυτό ήταν κέντρο συνάντησης πολλών συμπατριωτών και γενικά Ηπειρωτών, αλλά και ιδιαίτερο «στέκι» των πολυπληθών φίλων του. Γι’ αυτό ο Θανάσης Καφέτσος, χάρις στα πιο πάνω προσόντα του, ευτύχησε να έχει μόνο φίλους και όχι εχθρούς. Βαθιά συγκινημένος ο Θανάσης Καφέτσος κατά την ώρα του αποχωρισμού από την παρουσία του στην αγορά της Λάρισας, αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει προς όλους τους γνωστούς, φίλους του και πελάτες, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την εμπιστοσύνη, στοργή και αγάπη που τον περιέβαλαν καθ’ όλη τη μακρόχρονη λειτουργία του καταστήματος του.

Οι αγαπητοί φίλοι του, που όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν στιγμές ευχάριστες στο «στέκι» του Θανάση Καφέτσου, συγκεντρώθηκαν για τελευταία και αποχαιρετιστήρια φορά το βράδυ της 29 του Δεκέμβρη 1997 και σε μια άνευ προηγουμένου ατμόσφαιρα κεφιού και συγκίνησης, στο «στέκι» αυτό, αποχαιρέτισαν τον αγαπητό Θανάση και το «στέκι» που έσβησε.
Πέρα από τα όσα ειπώθηκαν προφορικά κατά τη διάρκεια της συνεστίασης, οι φίλοι του αισθάνονται την ανάγκη να του απευθύνουν και δημόσια τις πιο θερμές ευχαριστίες τους για ό,τι έκανε γι’ αυτούς όλα αυτά τα χρόνια που λειτούργησε το «στέκι» και να του ευχηθούν από τα βάθη της ψυχής τους ό,τι καλύτερο στη νέα φάση της ζωής του και ο Θεός να δίνει υγεία, χαρά και δύναμη τόσο στον ίδιο, όσο και στην αγαπημένη του οικογένεια».

 

Advertisements