Στη βρύση της Χρύσως

Την Κυριακή 17 Αυγούστου ο Μ.Ο.Σ. Βρυσοχωρίου διοργάνωσε μια πεζοπορική πορεία με σκοπό την επίσκεψη στη «βρύση της Χρύσως», μιας πηγής που είναι στη θέση «Ακάρπινου», η οποία βρίσκεται δυτικά του χωριού μέσα στις δασωμένες πλαγιές της Τύμφης. Η πηγή την ονομασία της την πήρε από ένα περιστατικό που συνέβη εκεί (πιθανότατα στα τέλη του 19ου αιώνα), την ανταλλαγή μιας νεαρής Βρυσοχωρίτισας, της Χρύσως, η οποία είχε απαχθεί από ληστές, με λύτρα που παρέδωσε στους δράστες ο πατέρας της. Από τότε το σημείο αυτό από το οποίο ξεπηδάει μέσα από τα βράχια δροσερό νερό, φέρει το όνομα της άτυχης Βλαχοπούλας.

 

poreia_vrisi_xrisos

Τα μέλη του Μορφωτικού και Ορειβατικού συλλόγου του γειτονικού μας χωριού, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τις ημέρες του Αυγούστου τα χωριά μας γεμίζουν από κόσμο, που ένα μέρος του θέλει να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή και να μάθει τα μέρη αλλά και κάποια γεγονότα από τη ζωή των προγόνων τους, βρήκαν την ευκαιρία να διοργανώσουν αυτή την πεζοπορική διαδρομή. Λίγες μέρες πιο πριν το μονοπάτι καθαρίστηκε από μέλη του συλλόγου , ενώ σε ορισμένα μέρη ξαναχαράχτηκε η πορεία του και έτσι αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο μια όμορφη εκδρομή οργανώθηκε από τον σύλλογο με στόχο γνωρίσουμε τη περιοχή.
Έτσι εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό στην αφετηρία της διαδρομής, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Βρυσοχώρι, δώσαμε το παρών 30 και πλέον φίλοι για να επισκεφτούμε τη βρύση της Χρύσως. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αφού η πορεία ήταν σχετικά εύκολη και ανάμεσα τους και 6 Ηλιοχωρίτες, που απολαύσαμε τη συμμετοχή μας. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μικρότερη της μιας ώρας αλλά εμείς το κάναμε λίγο παραπάνω αφού γινόταν συχνά στάσεις, και για τις απαιτούμενες «ανάσες» αλλά κυρίως για να μας δώσουν τα μέλη του συλλόγου διάφορες λαογραφικές και ιστορικές πληροφορίες για τα μέρη από τα οποία περνούσαμε.

Advertisements