Στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου δέκα συγχωριανοί ξεκινήσαμε από το Ηλιοχώρι και πήγαμε στο χωριό Πάδες Κονίτσης με σκοπό να επισκεφτούμε τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, μια αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2200 μέτρων, κάτω από την ψηλότερη κορυφή του βουνού.

drakolimni

Όταν φτάσαμε με τα αυτοκίνητα στις Πάδες δε μπήκαμε στο χωριό αλλά ακολουθήσαμε τον χωματόδρομο που ξεκινάει από την είσοδο του οικισμού και ανηφορίζει προς τη κορυφή του Σμόλικα (υπάρχουν σχετικές σημάνσεις). Διανύσαμε περίπου 10 χιλιόμετρα ως το τελείωμα του δρόμου και εκεί αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας. Στο σημείο αυτό, κάτω από την κορυφή του Σμόλικα, άρχισε και η πεζοπορική μας διαδρομή. Ξεκινήσαμε και φυσικά πρώτοι μπήκαν οι πιτσιρικάδες της παρέας. Εύκολα βρήκαμε το καλά σηματοδοτημένο και ευδιάκριτο μονοπάτι και ακολουθώντας το αρχίσαμε πλέον να ανηφορίζουμε προς τη Δρακόλιμνη. Χρειάστηκε μια πορεία 1 ½ ώρας (με πολύ χαλαρό περπάτημα και αρκετές στάσεις) για να φτάσουμε στον στόχο μας. Στη διάρκεια αυτή δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα ή κάποια σημαντική δυσκολία. Άλλωστε ο Σμόλικας θεωρείται και είναι ένα «φιλικό» βουνό για ορειβατικές διαδρομές. Και το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι βατό ακόμη και σε μικρά παιδιά (ο νεαρότερος της παρέας μας ήταν 7χρονος). Η διαδρομή είναι απολαυστική και το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται ανάμεσα στα πανύψηλα Ρόμπολα. Περπατάμε στο σχετικά ομαλό μονοπάτι αλλά συχνά γυρνάμε και το  βλέμμα μας προς τα πίσω, αφού όσο ανεβαίνουμε βλέπουμε στο βάθος να ξεπροβάλλουν εντυπωσιακά οι βραχώδεις κορυφές της Τύμφης που σαν τείχη ορθώνονται πάνω από τη περιοχή του χωριού μας.

Φτάνοντας στον προορισμό μας η ομορφιά της Δρακόλιμνης είναι η καλύτερη αποζημίωση για τη προσπάθεια μας. Ένα πραγματικά πολύ ωραίο μέρος που αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί. Στην αλπική αυτή λίμνη είδαμε βέβαια και τους τρίτωνες που ζουν στα νερά της, ενώ φυσικά τη προσοχή μας τράβηξε η κορυφή του Σμόλικα που στέκεται επιβλητικά από πάνω μας. Το ύψος της φτάνει τα 2637 μέτρα και αυτό καθιστά τον Σμόλικα ως το δεύτερο (μετά τον Όλυμπο) ψηλότερο βουνό της Ελλάδος. Για να πάμε στην κορυφή απαιτείται μια επιπρόσθετη πορεία τουλάχιστον άλλης 1 ½ ώρας, είναι αρκετά πιο κουραστική από το τμήμα που διανύσαμε αλλά το επόμενο καλοκαίρι είπαμε να την επισκεφτούμε.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την εκδρομή αυτή στην οποία συμμετείχαμε οι: Ανδρέας Καλέτνικ, Λάλη Σισαούρη, Γιαν Στούερ, Κέλλυ ΚωνσταντινίδηΣτούερ, Αλεξάνδρα Στούερ, Φίλιππος Στούερ, Αγγελική Κοντογιάννη, Νεφέλη Τσίπη, Μιχάλης και Γιώργος Ζαμπάκος.

Advertisements