Ο ερχομός του νέου έτους στο παγωμένο Ηλιοχώρι

Όπως συμβαίνει συνήθως τις τελευταίες Πρωτοχρονιές έτσι και φέτος δεν ήμασταν πολλοί οι συγχωριανοί που βρεθήκαμε στο Ηλιοχώρι για να γιορτάσουμε εκεί τον ερχομό του νέου έτους. Ο καιρός στο χωριό μας τις ήμερες αυτές, όπως άλλωστε και στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν άσχημος, αφού ο συνδυασμός των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών με μια μικρή χιονόπτωση που έπεσε τη τελευταία βραδιά του 2014 είχε σαν αποτέλεσμα οι δρόμοι να γίνουν αρκετά επικίνδυνοι και η κυκλοφορία στη περιοχή μας να περιοριστεί αρκετά.

Το απόγευμα της παραμονής τόσο στο Ηλιοχώρι όσο και στα γειτονικά χωριά υπήρξε συσκότιση. Όπως ήταν φυσικό η ανησυχία όλων μας γρήγορα μεγάλωσε αφού ακόμη και η τηλεφωνική επαφή με τη Δ.Ε.Η. ήταν αδύνατη, με το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης να φαίνεται ότι διαρκώς ήταν κατειλημμένο. Βλέποντας ότι η ώρα περνούσε και γνωρίζοντας την άσχημη κατάσταση των δρόμων θεωρήσαμε ως πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο φέτος να κάνουμε «Πρωτοχρονιά» χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ευτυχώς όμως οι φόβοι μας αποδείχτηκαν αβάσιμοι, αφού το πρόβλημα που από ότι μάθαμε ήταν κοντά στη περιοχή της Κόνιτσας, γρήγορα διορθώθηκε και έτσι μετά από λίγες ώρες το ρεύμα ήρθε και πάλι στη περιοχή μας.

Τελικά το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο Ηλιοχώρι βρεθήκαμε 26 συγχωριανοί και μόλις οι 11 από αυτούς υποδεχτήκαμε μαζί, όπως συνηθίζουμε, στο καφενείο του χωριού μας, τη νέα χρονιά. Για τους περισσότερους κατοίκους του Ηλιοχωρίου (ιδίως τους πιο ηλικιωμένους) οι παγωμένοι δρόμοι και το πολύ κρύο που έκανε στάθηκαν εμπόδιο.

Τη νέα χρονιά όπως συνηθίζεται την υποδεχτήκαμε με πολλούς πυροβολισμούς και βεγγαλικά ενώ στις δυο βασιλόπιτες που κόψαμε τη βραδιά αυτή, οι τυχεροί που βρήκαν το φλουρί ήταν ο Τάσος και ο πατέρας του Ηλίας Παπανικολάου.

Advertisements