Ένα παλιό φάρμακο από το στομάχι της κότας που κάποτε έσωσε τη ζωή ενός συγχωριανού μας

Μια παλιά φαρμακευτική συνταγή που έχει ως βάση της ένα μικρό τμήμα από το εσωτερικό του στομαχιού μιας κότας, μου μετέφερε ο συγχωριανός μας Ηλίας Παπανικολάου. Το φάρμακο αυτό που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση μικρών και μεγάλων πληγών και μία φορά που χρειάστηκε έσωσε τη ζωή του παππού του, Γιώργου Παπανικολάου.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου εργαζόταν την εποχή του μεσοπολέμου ως καπνεργάτης σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Οι καπνεργάτες εκείνη την περίοδο ήταν από τα πιο δυναμικά και διεκδικητικά τμήματα της εργατικής τάξης, γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις τους πολλές φορές πνίγονταν στο αίμα από την αστυνομία. Σε μια τέτοια, δυναμική απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε και ο συγχωριανός μας ο οποίος κάποια στιγμή πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό. Το τραύμα που προκλήθηκε από τη σφαίρα ήταν σοβαρό και κινδύνευε η ζωή του. Τα λίγα πράγματα που μπορούσαν τότε να γίνουν δεν φαινόταν ικανά να του σώσουν τη ζωή.

Ο Γεώργιος Αναστασίου Παπανικολάου (1893-1970)

Ο Γεώργιος Αναστασίου Παπανικολάου (1893-1970)

Τη σωτήρια λύση όμως την έδωσε ένας γνωστός Κλέφτης της εποχής, που δυστυχώς ο Ηλίας δεν θυμόταν το όνομα του. Ο Κλέφτης έφτιαξε μια συνταγή παίρνοντας ως βάση ένα κομμάτι από το εσωτερικό του στομαχιού μιας κότας, το έψησε και στη συνέχεια το έκοψε σε μικρά κομματάκια. Παράλληλα έκαψε και ένα βαμβακερό κομμάτι υφάσματος τις στάχτες του οποίου και χρησιμοποίησε. Τα δυο υλικά αυτά με την προσθήκη λαδιού ανακάτευαν καλά και φτιάχτηκε το φάρμακο που τοποθετήθηκε στη πληγή του συγχωριανού μας και αποδεδειγμένα του έσωσε τη ζωή.

Το κομμάτι από το στομάχι της κότας

Το κομμάτι από το στομάχι της κότας

Advertisements