Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου

Έπειτα από αρκετές δεκαετίες θα γίνει την Παρασκευή 21 Αυγούστου λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στη περιοχή «Λάγιστο». Όπως είναι γνωστό το εκκλησάκι αυτό, που σύμφωνα με όσα γράφει ο Νίκος Εξάρχου στο βιβλίο του «Το Ντομπρίνοβο» κτίστηκε «περί το 1770 από τον μοναχό Βλάσιο, ως ιδιαίτερος τόπος προσκυνήματος και προσευχής», για πολλά χρόνια ήταν παρατημένο και η κατάσταση του αποτελούσε ντροπή για όλους μας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν και άρχισαν να περνούν από τα μέρη μας μετανάστες από την Αλβανία, το εξωκκλήσι που ήταν πάνω στα μονοπάτια τους, αποτέλεσε καταφύγιο τους. Δυστυχώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον χώρο και άρχισαν να τον καταστρέφουν. Μια πρακτική που όπως μαρτυρούν οι εικόνες ακολουθήθηκε και από ορισμένους ανεγκέφαλους ημεδαπούς επισκέπτες, που με τις πράξεις τους συνέβαλαν και αυτοί στην καταστροφή της εκκλησίας μας.

fthores-01 fthores-02 fthores-03

Εδώ και αρκετό καιρό πάρθηκε η απόφαση από τους κατοίκους του χωριού μας να επισκευαστεί ο «Άγιος Αθανάσιος». Και παρά τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε η εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού μας φρόντισε και βρήκε τα απαιτούμενα χρήματα για την ανακαίνιση της. Και όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που πάρθηκαν στα τέλη του Ιουλίου (τα έργα συνεχίζονται), τα χρήματα που έδωσαν οι συγχωριανοί και οι φίλοι του χωριού μας έπιασαν τόπο και η εικόνα του «Αγίου Αθανασίου» είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των προηγούμενων χρόνων. Πλέον η εκκλησία είναι κατάλληλη για χρήση. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου να γίνει Θεία Λειτουργία ξανά στον «Άγιο Αθανάσιο».

 

Advertisements