Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου στο χωριό μας

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου και έπειτα από δυο συνεχόμενες αναβολές, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος επισκέφτηκε το Ηλιοχώρι και τέλεσε Αρχιερατικό εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

episkepsi_mitropoliti

Η άφιξη του Μητροπολίτη, που ήρθε κατευθείαν στην εκκλησία, έγινε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 και μαζί του ήρθε και ο Αρχιδιάκονος Βησσαρίων Γ. Βακάρος με καταγωγή από το Βρυσοχώρι. Αμέσως άρχισε ο εσπερινός με την παρουσία εκτός από λίγους συγχωριανούς μας και κάποιων επισκεπτών από το Βρυσοχώρι και το Σκαμνέλι. Όταν τελείωσε ο εσπερινός ο Μητροπολίτης έφυγε γρήγορα γιατί όπως μας είπε τον περίμεναν και στο Βραδέτο. Σε μια σύντομη όμως συνομιλία που είχε με τους παρευρισκομένους συγχωριανούς μας, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση μας για μια ακόμη, μεγαλύτερης διάρκειας αυτή τη φορά, επίσκεψη του στο χωριό μας.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγχωριανοί μας δεν θυμούνται να έγινε ποτέ επίσκεψη κάποιου Μητροπολίτη στο Ηλιοχώρι. Όμως πριν από πολλά χρόνια, σχεδόν πριν από 2 αιώνες, ο Νικόλαος Εξάρχου αναφέρει μια ανάλογη επίσκεψη. Όπως γράφει στο βιβλίο του «το Ντομπρίνοβο» και στο κεφάλαιο που αφορά τα αρχοντικά σπίτια του χωριού μας:  «..το Σεπτέμβριο του 1819 ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Γαβριήλ το επισκέφτηκε, είχε περίπου 160 ωραία σπίτια».

Advertisements