Εικόνες από την ορειβατική πορεία στο μονοπάτι «Γ. Τσουμάνη»

Φωτογραφίες από την ορειβατική διαδρομή που πραγματοποίησε στις 30 Αυγούστου 2015 ο Μορφωτικός Ορειβατικός Σύλλογος (Μ.Ο.Σ.) Βρυσοχωρίου, στην μνήμη του αδικοχαμένου μέλους του Γιάννη Τσουμάνη και η οποία είχε ως προορισμό της τα ριζά του βράχου της Τσούκα Ρόσια.

tsouka_rosia

Η πορεία που οργανώθηκε φέτος για 10η χρονιά, ξεκίνησε από την περιοχή «κιάτρι ντ’ αλάκου» στην οποία μεταβήκαμε με τα αυτοκίνητα, αφού αρχικός  τόπος συγκέντρωσης μας ήταν το χωριό Βρυσοχώρι. Εκεί μετρήθηκαν 19 παρουσίες με τον μεγαλύτερο (Γεώργιο Ζαμπάκο) να είναι 83 χρονών και το μικρότερο ορειβάτη (Βασίλη Κυράτση), μόλις να ξεπερνάει τα 3 χρόνια!!

Ξεκινήσαμε μπαίνοντας στο μονοπάτι που φέρει το όνομα «Γιάννης Τσουμάνης» το οποίο στο μεγαλύτερο μήκος του είναι ευδιάκριτο και καλά σηματοδοτημένο. Το πρώτο τμήμα του αρχίζει ανηφορικά και ξεδιπλώνεται περνώντας μέσα από τις καταπράσινες πλαγιές. Χαλαρό περπάτημα με αρκετές στάσεις ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες. Άλλωστε οι διαδρομές αυτές γίνονται με σκοπό όλοι να τις απολαύσουμε και πιο πολύ οι πιο μικροί που μπορεί να μην έχουν τις δυνάμεις των μεγάλων έχουν όμως την θέληση και το πείσμα και κάνουν τέτοιες διαδρομές. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν το χωριό και την περιοχή του. Περπατώντας η πορεία μας γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αφού όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις του Βρυσοχωρίτικου συλλόγου, η πεζοπορία μας συνδυάζεται με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή καθώς και από ιστορικές αφηγήσεις που μας τις προσφέρουν τα μέλη του.

Λίγο αργότερα και όταν πλέον αρχίζουμε να βγαίνουμε στα πιο «ξέφωτα» μέρη και η κορυφή της Τσούκα Ρόσια αρχίζει να διακρίνεται όλο και πιο καθαρά, όλο και πιο κοντά μας, η θέα της αρχίζει και μαγνητίζει το βλέμμα όλων μας. Και όχι άδικα. Η εικόνα αυτού του βράχου που ορθώνεται μπροστά μας είναι μοναδική, εντυπωσιακή, καθηλωτική! Όσες φορές και αν την δεις ποτέ δεν την χορταίνεις.

Η όλη πορεία μπορεί να είναι ανηφορική αλλά είναι σχετικά εύκολη και όπως αποδείχτηκε, με λίγη θέληση μπορεί να γίνει από άτομα όλων των ηλικιών. Και βέβαια η διαδρομή σ’ όλο το μήκος της είναι απολαυστική και αξίζει κανείς να την κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων την βάζει στο πρόγραμμα του πολύ συχνά και πάντα όταν έρχεται στην περιοχή μας τα λεωφορεία του γεμίζουν από κόσμο. Είμαστε τυχεροί που τα χωριά μας είναι μέσα στα πιο όμορφα δασωμένα τμήματα της Τύμφης, και μπορούμε πολύ εύκολα και σχεδόν ακίνδυνα να περπατήσουμε σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, όποια εποχή του χρόνου και αν θελήσουμε.

Φέτος, ίσως επειδή την ημέρα που έγινε τα χωριά μας είχαν πλέον αδειάσει, ο κόσμος που ήρθε δεν ήταν πολύς. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειώσω ότι από τα 19 άτομα που ήμασταν στην πορεία οι 6 ήταν παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας, κάτω των 13 ετών και αυτοί ήταν οι: Βασιλάκης Κυράτσης (3 ½ ετών), ο αδελφός του Χάρης (6 ετών), η Ευτέρπη Τσιομίδου (6 ετών), η αδελφή της Μαρία (9 ετών), ο αδελφός τους Αδαμάντιος (11 ετών) και ο Κων/νος Μπούγιας (13 ετών). Επίσης στην πορεία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. Βρυσοχωρίου Θύμιος Πουποβίνης, η Ανδρομάχη Κουνάβου, ο Θεόδωρος Σμπόνιας, η Θεοδώρα Γκιτσιούδη-Τσιομίδου, η Σταματία και ο Χρυσόστομος Μέμος, η Μαρία και ο Γιώργος Τσουμάνης,ο  Μιχάλης Τάτσης και ο Δημήτρης Κυράτσης. Και από το χωριό μας οι Ηλίας Παπανικολάου, Γιώργος και Μιχάλης Ζαμπάκος.

Στην επιστροφή μας και όταν φτάσαμε στα αυτοκίνητα μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Κολατσιό με νοστιμότατες πίτες  που ετοίμασε και πρόσφερε η οικογένεια Τσουμάνη, σάντουιτς και χυμοί από τον Μ.Ο.Σ. αλλά και κρασί από το Ντομπρίνοβο προσφορά του Ηλία.

…………….

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από το τέλος της πορείας μας, όταν και φτάσαμε στο σιάδι της Τσούκα Ρόσια.

………………

Και οι φωτογραφίες από την διαδρομή μας.

Advertisements