Εικόνες από την λειτουργία στην Αγία Τριάδα του Βρυσοχωρίου

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος περισσότεροι από 90 άνθρωποι παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία που και φέτος έγινε στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Βρυσοχωρίου. Το μοναστήρι αυτό που βρίσκεται στην περιοχή Γκρόνιτσα (απέχει 12 χλμ. περίπου από το Βρυσοχώρι) έχει κτιστεί το 1667 σε χώρους που παλιότερα ασκήτευαν εκεί μοναχοί.

agia_triada_vr16

Τους περασμένους αιώνες η Μονή αυτή ευημερούσε, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τα υπόλοιπα μοναστήρια που υπήρχαν στην περιοχή μας (Παναγία Ντομπρίνοβου, Αγία Τριάδα Παλιοχωρίου). Η κατάσταση αυτή επικρατούσε ως τα μέσα περίπου της δεκαετίας 1920-30 όταν και η Μονή της Αγίας Τριάδας Γκρόνιτσας εγκαταλείφτηκε από τους μοναχούς της. Από τότε η κατάσταση του μοναστηριού και των βοηθητικών του χώρων κάθε χρόνο όλο και χειροτερεύει. Σταδιακά τα πάντα πέφτουν και καταστρέφονται. Στις ημέρες μας λίγα πράγματα σώζονται και παραμένουν στην θέση τους όρθια. Και φέτος με έκπληξη διαπίστωσα ότι και το σύντομο μονοπατάκι που οδηγούσε στην παλιά σπηλιά-ασκηταριό που υπάρχει κάτω από τον ναό (φωτογραφία της εδώ) είχε κλείσει και αυτό από την βλάστηση. Είναι κρίμα να αφεθεί η σπηλιά στην τύχη της και να ξεχαστεί.

Κάθε χρόνο γίνεται μια καλή προσπάθεια από τους κατοίκους του Βρυσοχωρίου να τελείται εκεί, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, η Θεία Λειτουργία και να δίνεται έτσι η αφορμή στον κόσμο να επισκέπτεται τον χώρο και οι νέοι κυρίως να γνωρίσουν το μοναστήρι. Η προσπάθεια αυτή βρίσκει σχεδόν πάντα ανταπόκριση και είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά, την ημέρα αυτή, πολλοί Βρυσοχωρίτες έρχονται ακόμη και από μακρινά μέρη. Έρχονται όμως και άνθρωποι από άλλες περιοχές αλλά και αρκετοί κάτοικοι από τα απέναντι Κονιτσοχώρια του Σμόλικα (Ελεύθερο, Παλιοσέλι). Άλλωστε η όλη διαδρομή καθώς και η περιοχή είναι πολύ ωραία και βεβαίως μια επίσκεψη στο Μοναστήρι σε κάνει πάντα να θέλεις να το ξαναεπισκεφτείς.

Έτσι λοιπόν και φέτος στην Αγία Τριάδα την ημέρα εκείνη μαζευτήκαμε ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων. Παρόλο που θα πρέπει να πω ότι η κατάσταση του χωματόδρομου ήταν πολύ άσχημη ακόμη και για τα ψηλά αυτοκίνητα. Τις προηγούμενες μέρες πήγανε κάποια μηχανήματα του Δήμου στην περιοχή αλλά η δουλειά που έκαναν, όπως διαπιστώσαμε δεν έφτανε. Οι δασόδρομοι στην περιοχή μας (για πολλούς λόγους) θα έπρεπε να φροντίζει ο Δήμος να παραμένουν ανοικτοί και προσβάσιμοι. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει στα μέρη μας. Ούτε ακόμη και όταν οι δρόμοι αυτοί οδηγούν σε σπουδαία θρησκευτικά μνημεία που θα έπρεπε να αναδειχθούν και να προστατευτούν. Και τέτοια είναι τα γειτονικά μας μοναστήρια της Αγία Τριάδα Βρυσοχωρίου καθώς και εκείνο του Παλιοχωρίου. Ένας πρόχειρος καθαρισμός στους δασόδρομους αυτούς που γίνεται συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, πολλές φορές (όπως συνέβη και φέτος) πιο πολύ με κοροϊδία μοιάζει.

Επιστρέφοντας όμως στα δρώμενα της ημέρας εκείνης θα πρέπει να αναφέρω ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον ιερέα μας τον παπά Γιάννη Λεοντάρη έχοντας φυσικά ως ψάλτη του τον συγχωριανό μας Γιώργο Τριανταφύλλου. Και όπως συμβαίνει κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το μοναστήρι, η λειτουργία αρχικά έγινε εντός του ναού αλλά επειδή ο εσωτερικός χώρος είναι μικρός, ένα μέρος της γίνεται πάντα και στο υπαίθριο τμήμα της. Όταν η εκκλησία τελείωσε ο κόσμος φυσικά δεν αποχώρησε αλλά όπως συνηθίζετε όλοι μαζί πήγαμε και καθίσαμε στα άλλοτε χωράφια του μοναστηριού, που σήμερα έχουν καλυφθεί από το πυκνότατο δάσος. Εκεί κάτω από πανύψηλα δέντρα με τον παχύ ίσκιο καθίσαμε αρκετές ώρες απολαμβάνοντας την όμορφη παρέα αλλά και την θαυμάσια φύση της περιοχής. Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δεν έλειψε και η ψησταριά του φίλου Κώστα Σιαμπίρη που πήρε φωτιά και βοήθησε την κατάσταση….

Advertisements