Γεώργιος Βαζής, ένας Ντομπρινοβίτης αγνοούμενος, θύμα των Ναζί

Διαβάζοντας το κείμενο του κ. Παναγιώτη Ι. Παυλίδη (Παύλου) και την έρευνα που έκανε για την τύχη του θείο του Δημητρίου Μ. Μπάρτσα, μου ήρθε στην μνήμη μια παλιά ανακοίνωση-αναζήτηση που είχα διαβάσει και αφορούσε τον συγχωριανό Γεώργιο Αθ. Βαζή. Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» την Κυριακή 21 Ιούνη 1998 και έγραφε:

«Τον αναζητά η αδελφή του

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘ. ΒΑΖΗΣ εργαζόταν στο κατάστημα α/φών Κουκούραβα στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας έως το Μάη του 1944, που τον συνέλαβε η Γκεστάπο, όταν ανακάλυψε ότι ήταν σύνδεσμος των ανταρτών.

Τον κλείσανε στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Όποιος γνωρίζει κάτι για τον Γεώργιο Βαζή, να γράψει ή να τηλεφωνήσει στη διεύθυνση της αδελφής του και του ανιψιού του, που τον αναζητούν.

Τηλ: 091/22731, διεύθυνση: Χρ. Τσούλη – Ερμού 63, Φάρσαλα».

Όπως φαίνεται από το κείμενο η ιστορία του συγχωριανού μας Γεωργίου Βαζή έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτή του Δημητρίου Μπάρτσα. Και οι δυο συνελήφθησαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους την ίδια εποχή (άνοιξη 1944) στην ίδια περίπου περιοχή, κλείστηκαν στο ίδιο στρατόπεδο ενώ και οι οικογένειες τους δεν γνώριζαν τίποτα για αυτούς για αρκετές δεκαετίες. Το πλέον πιθανόν είναι ότι και οι δυο κοντοχωριανοί (άγνωστο βεβαίως αν γνωριζόταν και μεταξύ τους) είχαν την ίδια κατάληξη, και λογικά ο Γ. Βαζής θα έπεσε και αυτός θύμα των Ναζιστικών θηριωδιών, όπως και ο Δ. Μπάρτσας.

Κάποια λίγα στοιχεία μου που βρήκα για τον συγχωριανό μας Γεώργιο Αθανασίου Βαζή. Γεννήθηκε στο χωριό μας το 1904, ενώ το 1938 πήρε τα δικαιώματα του και μετεγράφηκε στην Σκύδρα. Εκεί φαίνεται έζησε και τα επόμενα λίγα (μόλις 6) χρόνια της ζωής του, δουλεύοντας στο κατάστημα των αδελφών Κουκοράβα, που επίσης ήταν συγχωριανοί μας.

Advertisements