Με τον παπά Γιώργη..

Όμορφες στιγμές οι σημερινές στο χωριό μας που παρότι πέρασε μια εβδομάδα, ζει  και απολαμβάνει τον «απόηχο» της χειροτονίας του συγχωριανού μας Γιώργου Τριανταφύλλου, του Παπά Γιώργη πλέον.

Σίγουρα πιο εύκολα συνηθίζεται η εικόνα του Γιώργου με ράσα και πιο δύσκολα πάει η γλώσσα μας ακόμη στο «παπά Γιώργης». Λίγος χρόνος χρειάζεται όμως και θα γίνει και αυτό.

Στα αξιοσημείωτα παραλειπόμενα της χειροτονίας ο πολύς κόσμος που ήρθε στο χωριό μας. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους ηλικιακά συγχωριανούς μας η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε πολλές δεκαετίες να δει τόσους εκκλησιαζόμενους. Θα πρέπει να ανατρέξουμε στην εποχή του ΄40, πριν ακόμη την καταστροφή του Ηλιοχωρίου από τους Ναζί το 1943, για να βρούμε τόσους ανθρώπους στην εκκλησία του  χωριού μας.

Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς περισσότεροι από εκατόν είκοσι άνθρωποι καταγράφεται ότι παραβρέθηκαν σ’ αυτήν την χειροτονία στο χωριό μας ενώ με τους πιο αισιόδοξους ο αριθμός τους πλησιάζει τους εκατόν πενήντα!! Από αυτούς οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν οι Ηλιοχωρίτες, πολλοί Βρυσοχωρίτες (25-30), πολλοί επίσης ήταν και οι Λαϊστινοί (15-20) που με την παρουσία τους μας τίμησαν.

Όλα πήγαν κατ’ ευχή και το χωριό μας έζησε μοναδικές στιγμές.

Η πρώτη λειτουργία στο χωριό μας του πάπα Γιώργη πλέον, που βεβαίως ως ιεροδιάκονος και μέχρι να γίνει παπάς θα συλλειτουργεί με τον παπά Γιάννη, θα γίνει το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, ενώ στο Βρυσοχώρι θα γίνει λειτουργία την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς.

Υπήρξε όμως και μια άσχημη πληροφορία σήμερα που μας προβλημάτισε όλους μας. Η αναμενόμενη νέα χειροτονία (θα γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων) του παπά Γιώργου από ιεροδιάκονο σε παπά ανακοινώθηκε στο Σκαμνέλι ότι θα γίνει στο χωριό τους!!

Αν αληθεύει η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα άσχημο το γεγονός και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Γιατί στερούν την δυνατότητα από ένα μεγάλο μέρος των συγχωριανών μας, κυρίως από τους πιο ηλικιωμένους, ανθρώπους που ξέρουν τον Γιώργο από μικρό παιδί και χαίρονται με την χαρά του, από το να παρευρεθούν σε αυτή, την δεύτερη μεγάλη στιγμή. Αν η νέα χειροτονία γινόταν στο Βρυσοχώρι, που μαζί με το Ηλιοχώρι θα αναλάβει ο παπά Γιώργος δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και από όλους μας είναι κατανοητό και επιθυμητό. Στο Σκαμνέλι όμως γιατί;

Ας ελπίσουμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει και η νέα χειροτονία του παπά Γιώργη  θα γίνει παρουσία του ποιμνίου του, στα χωριά μας, Ηλιοχώρι ή Βρυσοχώρι και όχι κάπου αλλού όπου αναγκαστικά θα υπάρξει απουσία ενός σημαντικού τμήματος των συγχωριανών μας.

Advertisements