Στην «Μαγούλα» του Βρυσοχωρίου

Σαν σήμερα ως και πριν λίγα χρόνια γινόταν στο Βρυσοχώρι η τέταρτη και τελευταία ημέρα  του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής. Ενός πανηγυριού που το γλέντι στο χωριό άρχιζε το βράδυ της παραμονής της γιορτής της Αγίας (25 Ιουλίου), συνεχιζόταν για το επόμενο διήμερο μέσα στο Βρυσοχώρι και ολοκληρωνόταν στις 28 Ιουλίου με ένα υπαίθριο ολοήμερο γλέντι που γινόταν στην περιοχή «Μαγούλα».

Η περιοχή της Μαγούλας βρίσκεται έξω από το χωριό. Είναι ένα πανέμορφο μέρος με δάσος οξιάς κάτω από τις απόκρημνες κορυφές της Τύμφης. Ίσως το πιο κατάλληλο μέρος για τέτοιες εκδηλώσεις αφού είναι σκιερό, με άφθονα τρεχούμενα παγωμένα νερά που πηγάζουν από τα άλιωτα χιόνια της Τύμφης. Εκεί στηνόταν μια μοναδική γιορτή, που αναμφίβολα εκείνη την εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα γλέντια του Ζαγορίου.

Κορυφαία στιγμή της ημέρας ο χαμός που γινόταν με το τραγούδι «πως στουμπίζουν το πιπέρι». Χορευόταν μόνο από άντρες και η συμμετοχή όλων ήταν αυτονόητη. Αν υπήρχαν αντιρρήσεις τότε επενέβαιναν οι κατάλληλοι άνθρωποι που είχαν τον τρόπο τους και έπειθαν τους πάντες…..

Από μια τέτοια μέρα, καμιά 20αριά χρόνια ποιο πριν, είναι και οι φωτογραφίες που ακολουθούν: