«Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα»

«Βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι είναι ασέβεια απέναντι στους Βλάχους προγόνους μας να αφήσουμε την Βλάχικη γλώσσα να χαθεί. Εκείνοι την κράτησαν ζωντανή επί δυο και πάνω χιλιάδες χρόνια, και μάλιστα χωρίς να καταγραφεί, μόνο προφορικά. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η γλώσσα μας δεν ομιλείται στις Βλάχικες οικογένειες εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Η γενιά μου, μάλλον, είναι η τελευταία που μιλάει Βλάχικα. Όλο αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Έπρεπε κάτι να κάνω, να ασχοληθώ σοβαρά με την καταγραφή και τη διδασκαλία της Βλάχικης γλώσσας….»

Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα». Συγγραφέας του ο Θωμάς Τάχης, καθηγητής  με πολυετή θητεία στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, και  βλάχος στην καταγωγή από την Αετομηλίτσα (Ντένισκο). Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει αφιλοκερδώς τη Βλάχικη γλώσσα στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου των εκεί Αετομηλιτσιωτών Γράμμου.

Θωμάς Τάχης

Συνδυάζοντας λοιπόν την πολυετή πείρα, την γνώση και το μεράκι ο Θωμάς Τάχης δημιούργησε και μας παρουσίασε ένα μοναδικό εγχείρημα. Ένα βιβλίο που ο αναγνώστης (μελετητής) μπορεί να γνωρίσει την γλώσσα των προγόνων μας, να την κατανοήσει και θα τον βοηθήσει στην προσπάθεια του να μπορέσει να  μιλήσει τα βλάχικα αλλά και να τα γράψει.

Πρόκειται για ένα βιβλίο όχι μόνο χωρίς ανάλογο εκδοτικό προηγούμενο αλλά και ποιοτικά μοναδικό. Μια αξιέπαινη κυκλοφορία που πρέπει να στηριχθεί από όλους όσους θλίβονται για τον χαμό της γλώσσας μας και θέλουν έστω και την τελευταία στιγμή να γίνει κάτι ουσιαστικό.

Το βιβλίο κοστίζει 24.99€, αποτελείται από 316 σελίδες και στα περιεχόμενα του θα βρείτε:

  • 25 εικονογραφημένες διδακτικές ενότητες
  • 17 κείμενα κατανόησης γραπτού λόγου
  • 17 ασκήσεις παραγωγής γραπτού λόγου
  • 24 τραγούδια (κατανόηση προφορικού λόγου)
  • 13 ασκήσεις παραγωγής προφορικού λόγου (παιχνίδια ρόλων)
  • Παράρτημα με θεματικό λεξιλόγιο και εκφράσεις
  • Κατάλογο ρημάτων

Στέλνετε με αντικαταβολή και διαδικτυακά μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα που έγινε για την υποστήριξη της κυκλοφορίας του και είναι: https://www.vlahika.gr. Εκεί υπάρχει πλατφόρμα παραγγελίας, email και τηλέφωνο για να έρθετε σε επαφή και να σας σταλεί το βιβλίο.

Τις ημέρες αυτές που οι περισσότεροι μένουμε σπίτι και υπάρχει ο χρόνος, καλό είναι να τον αφιερώσουμε σε κάτι ουσιαστικό και το βιβλίο αυτό είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, όχι μόνο για τους βλάχους που θέλουμε να σώσουμε την λαλιά μας αλλά και για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν και γιατί όχι να μάθουν και αυτοί μια παλιά γλώσσα.

Αξίζει να τονισθεί ότι υποστηρικτής ηθικά και οικονομικά της προσπάθειας αυτής ήταν ο Βλάχος επιχειρηματίας Θεόδωρος Νιτσιάκος, που σκοτώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020. Φυσικά το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του.

Θεόδωρος Νιτσιάκος

Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου: «Η Βλάχικη (Αρωμανική) γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα, ήδη διαμορφωμένη τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά την Πρωτορωμανική περίοδο, από τη λαϊκή λατινική της Βαλκανικής (Latinum Balcanicum) προήλθαν τέσσερις (4) νεολατινικές γλώσσες. Η Αρωμανική (Βλάχικη) και η Μογλενίτικη στον άξονα της Εγνατίας και η Ιστρορουμανική και η Δακορουμανική στον άξονα του Δούναβη. Με τον ίδιο τρόπο, από τη Δυτική λατινική προήλθαν και οι υπόλοιπες σύγχρονες νεολατινικές γλώσσες, δηλαδή τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Γαλλικά και τα Πορτογαλικά. Έτσι εξηγούνται και οι ομοιότητες της Βλάχικης (Αρωμανικής) γλώσσας σε γραμματική και συντακτικό με τις συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και με τις αντίστοιχες νεολατινικές γλώσσες της Βαλκανικής.

Η Βλάχικη γλώσσα ήταν ανέκαθεν προφορική, όπως και το 1/3 των γλωσσών παγκοσμίως. Πιθανόν αυτό να οφείλεται και στις ιδιαιτερότητες της ζωής των ανθρώπων που την μιλούσαν.Όλες οι γλώσσες είναι δυνατόν και είναι επιβεβλημένο να εγγραμματιστούν, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διασωθούν και να παραμείνουν ζωντανές στο χρόνο.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο και στο πλαίσιο του εγγραμματισμού της Βλάχικης (Αρωμανικής) γλώσσας, γίνεται χρήση του λατινικού αλφαβήτου, με παράλληλη προφορά όλων των λέξεων στα Ελληνικά, με στόχο την μεγαλύτερη εξοικείωση όλων των αναγνωστών, ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης».

 

«Η γλώσσα είναι η ψυχή του ανθρώπου. Όποιος χάνει τη γλώσσα του, χάνει όλες τις παραδόσεις, όλη την κουλτούρα (Limba iasti suflitlu a omlui. Cari cheari limba alui, cheari arâdzâli tuti, cultura tutâ.)». Θωμάς Τάχης