«Όσα θυμάμαι απ’ τα Τακούτσια»

Τα «Τακούτσια» η οικογενειακή κομπανία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 30’ από τον Βιολιστή Κώστα Καψάλη και τους συγγενείς του, για 60 σχεδόν χρόνια αποτέλεσαν ίσως το καλύτερο πρεσβευτή της Ζαγορίσιας μουσικής παράδοσης. Μέλη της κομπανίας, κατά καιρούς υπήρξαν σπουδαία ονόματα της Ηπειρωτικής μουσικής σκηνής, ανάμεσα τους και ο Γρηγόρης Καψάλης, που από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ως και τα τέλη της δεκαετίας του 80΄ (εποχή που η κομπανία διαλύθηκε), αποτέλεσε τον «πυλώνα» του συγκροτήματος.
Ο πολιτιστικός σύλλογος του Τσεπελόβου «ο Τσούφλης», κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν ψηφιακό δίσκο, με ηχητικά αποσπάσματα από διάφορα γλέντια που έγιναν στο χωριό τους την περίοδο 1965-1980 με την μουσική συνοδεία αυτής της σπουδαίας Ζαγορίσιας κομπανίας.

Επειδή η κυκλοφορία αυτή βασίζεται σε ηχογραφήσεις που έγιναν με τα τεχνικά μέσα της τότε εποχής, η ποιότητα της δεν είναι η υψηλή.
Όμως το μουσικό αυτό ντοκουμέντο έχει τεράστια αξία αφού μας μεταφέρει «εικόνες» από τα παλιά Ζαγορίσια γλέντια και ήχο από μια κομπανία μοναδική που έγραψε ιστορία στην περιοχή μας.
Άλλωστε το γεγονός και μόνο της μουσικής παρουσία του Γρηγόρη Καψάλη, του «μέγα μύστη του τυπικού της Ζαγορίσιας τελετουργίας» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο αξιόλογο ένθετο που συνοδεύει τον δίσκο, είναι από μόνο του ένας καλός λόγος ώστε να αποκτήσετε τον συγκεκριμένο ψηφιακό δίσκο.

Τα «Τακούτσια»: Χρήστος Καψάλης (Ζιούλης) ντέφι – τραγούδι, Κώστας Καψάλης βιολί – τραγούδι, Γρηγόρης Καψάλης κλαρίνο – τραγούδι, Σπύρος Καψάλης λαούτο.

Τα Τακούτσια

Τα Τακούτσια

Επικοινωνία:
Πολιτιστικός σύλλογος Τσεπελόβου «Ο Τσουφλής»
τηλ: 6973-312753 κ’ 6974-212213

tsouflis

Όσα θυμάμαι απ’ τα Τακούτσια